Gresia este o placă formata din plăci de sticlă mici care atunci când sunt unite formează un mozaic mare, cu un finisaj destul de estetic. Este foarte asemănător cu sticla și poate fi folosit pentru acoperirea piscinelor de beton, precum și în fațade, băi, bucătării, saune sau spa, printre altele.
Reprezinta una dintre cele mai fiabile și durabile materiale pentru acoperirea unei piscine. Este un material sticlos care oferă o rezistență mare la umiditate, schimbări de temperatură și substanțe chimice utilizate pentru întreținerea piscinei. Se estimează că majoritatea bazinelor din beton construite astăzi sunt acoperite cu gresie (deși în ultimii ani această tendință s-a schimbat în favoarea linerului PVC armat pentru acoperire).
Putem spune că acest material are următoarele avantaje:
• Este un material modelabil care se adaptează cu ușurință la orice imperfecțiune și poate fi amplasat pe orice suprafață.
• Pot fi folosite diverse culori și permite crearea de desene sau decorațiuni potrivite fiecărui client, permițând personalizarea interiorului piscinei.
Mărimile și formele sunt de asemenea foarte variate, deși astăzi cele mai utilizate dimensiuni sunt 2,5, 3,6 și 5 cm.
• Este ușor de curățat și foarte rezistent la șocuri termice și soare.
Principalul dezavantaj al acestui tip de acoperire il reprezinta costurile ridicate de intretinere.
Un alt dezavantaj al gresiei pentru acoperirea piscinei este faptul că nu este un material impermeabilizant (nu este complet etanș), iar în timp, o parte din apă poate filtra prin îmbinări.
În plus, gresia este combinată cu betonul, care nu este, de asemenea, un material care garantează etanșitatea, astfel încât dacă dorim să acoperim cu gresie, trebuie aplicate câteva straturi de material de impermeabilizare între gresie și beton pentru a se asigura că nu există scurgeri de apă în viitor.
Chiar si cu aceste dezavantaje, gresia este una dintre cele mai rezistente materiale pentru a acoperi o piscină, iar problemele care pot apărea se datorează unei construcții proaste a structurii sticlei sau a neaplicarii corecte a stratului de impermeabilizare.